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Welcome to the  INTERGASTRA Blog - inspiration, innovation and insider knowledge for the world of hospitality and gastronomy.

Whether it's emerging trends, smart concepts, or true craftsmanship – here you'll find fresh ideas, engaging stories, and practical tips for your day-to-day business. Get inspired by the topics shaping INTERGASTRA and stay up to date – straight from the heart of one of Europe's leading trade fairs.

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  • Von der Küchen-Brigade zur Cloud-Brigade: Digitalisierung, KI und Robotik als Zukunftsmodelle der Gastronomie
    05.06.2025 | 

    Von der Küchen-Brigade zur Cloud-Brigade: Digitalisierung, KI und Robotik als Zukunftsmodelle der Gastronomie

    Gastronomie und Hotellerie stehen im Spannungsfeld zwischen Tradition und Transformation. Während Buchungssysteme digitalisieren und KI als Texthilfe punktet, zeigt ein Roboter in Frankfurt, wie Kochen ohne Mensch aussehen kann. Ein Blick in Daten, Stimmen und Beispiele, die die Branche bewegen – und bewegen müssen.

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  • From the kitchen brigade to the Cloud brigade: Digitalisation, AI and robotics as future models in gastronomy
    05.06.2025 | 

    From the kitchen brigade to the Cloud brigade: Digitalisation, AI and robotics as future models in gastronomy

    Hotels and restaurants are caught between tradition and transformation. Whereas booking systems are digitalising and AI is advantageous as text assistance, a robot in Frankfurt shows what cooking without people may look like. A look at data, comments and examples which are affecting the industry – and must affect it.

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  • Hidden Champions auf der Speisekarte: Wie Zutaten mit Haltung die Gastronomie von morgen prägen
    23.05.2025 | 

    Hidden Champions auf der Speisekarte: Wie Zutaten mit Haltung die Gastronomie von morgen prägen

    Von Matcha bis Miso, von Ferment bis Funktionalität: Die Zukunft der Gastronomie liegt nicht nur in der Technik, sondern auch im Teller. Warum Zutaten mit Storytelling-Potenzial für Gastgeberinnen und Gastgeber zunehmend wichtiger werden – und wie sie zur Positionierung beitragen können.

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  • Hidden champions on the menu: How ingredients with an attitude are shaping gastronomy of the future
    23.05.2025 | 

    Hidden champions on the menu: How ingredients with an attitude are shaping gastronomy of the future

    From matcha to miso, from ferment to functionality: the future of gastronomy not only lies in technology, but also on the plate. Why ingredients with story telling potential are becoming increasingly more important for hosts – and how they can make a contribution towards positioning.

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  • Smart serviert: Künstliche Intelligenz in der Gastronomie
    20.05.2025 | 

    Smart serviert: Künstliche Intelligenz in der Gastronomie

    Künstliche Intelligenz ist längst kein abstraktes Zukunftsthema mehr. In der Gastronomie – wie in vielen anderen Lebensbereichen – beginnt sie, Prozesse grundlegend zu verändern. Von der Küche bis zum Gasterlebnis eröffnen sich neue Möglichkeiten, Routinen zu automatisieren, Abläufe zu personalisieren und das Angebot näher an die Bedürfnisse der Gästinnen und Gäste heranzuführen. Dabei steht die Branche an einem Wendepunkt: zwischen Effizienz und Emotion, zwischen Innovation und Tradition.

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  • Smart served: Artificial intelligence in the gastronomy sector
    20.05.2025 | 

    Smart served: Artificial intelligence in the gastronomy sector

    Artificial intelligence is no longer an abstract topic for the future. In the gastronomy industry - as in many other areas of life - it is beginning to fundamentally change processes. From the kitchen to the guest experience, new opportunities are opening up to automate routines, personalise processes and bring the offer closer to the needs of guests. The industry is at a turning point: between efficiency and emotion, between innovation and tradition.

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  • DEHOGA Spring Festival 2025
    07.05.2025 | 

    DEHOGA Spring Festival 2025

    On 5 May 2025, DEHOGA Baden-Württemberg welcomed around 3,500 hotel and gastronomy entrepreneurs to the “Beim Benz” marquee at Stuttgart’s traditional spring festival in Cannstatter Wasen. Coming from all across Germany, this event provided excellent networking opportunities for guests, as well as the chance to discuss key industry topics such as reducing red tape, introducing fair VAT rules and ensuring more flexible working hours.

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  • DEHOGA-Frühlingsfest 2025
    07.05.2025 | 

    DEHOGA-Frühlingsfest 2025

    Am 5. Mai 2025 lud der DEHOGA Baden-Württemberg zum traditionellen Frühlingsfest ins Festzelt „Beim Benz“ auf dem Cannstatter Wasen ein. Rund 3.500 Unternehmerinnen und Unternehmer aus Gastronomie und Hotellerie aus dem ganzen Land kamen zusammen, um sich in festlicher Atmosphäre zu vernetzen und zentrale Branchenthemen wie Bürokratieabbau, faire Mehrwertsteuerregelungen und flexiblere Arbeitszeiten zu diskutieren.

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  • Kaffeetrends 2025: Genuss, Gesundheit, Gestaltungskraft – Die Zukunft in der Tasse
    06.05.2025 | 

    Kaffeetrends 2025: Genuss, Gesundheit, Gestaltungskraft – Die Zukunft in der Tasse

    Kaffee bleibt nicht stehen – er entwickelt sich zum Erlebnis, Statement und Umsatzbringer. Von nachhaltigen Bohnen über funktionale Rezepte bis zur Verbindung mit KI und Cocktailkultur: Entdecke, wie Kaffee in Gastronomie und Hotellerie zum strategischen Erfolgsfaktor wird.

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  • Coffee trends in 2025: Enjoyment, health, creative power – the future in the cup
    06.05.2025 | 

    Coffee trends in 2025: Enjoyment, health, creative power – the future in the cup

    Coffee doesn't stand still - it is evolving into an experience, a statement and a sales driver. From sustainable beans and functional recipes to the connection with AI and cocktail culture: discover how coffee is becoming a strategic success factor in the catering and hotel industry.

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  • Checkliste: Der perfekte Outdoor-Bereich in der Gastronomie
    29.04.2025 | 

    Checkliste: Der perfekte Outdoor-Bereich in der Gastronomie

    Ob Sonne, Regen oder Schnee – mit den richtigen Lösungen wird deine Terrasse zum Umsatztreiber rund ums Jahr. Entdecke 10 entscheidende Erfolgsfaktoren, die zeigen, wie cleverer Sonnen- und Wetterschutz, flexible Ausstattung und smarte Technik für Komfort sorgen und deinen Außenbereich zur ganzjährigen Wohlfühloase machen.

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  • Checklist: The perfect outdoor area in gastronomy
    29.04.2025 | 

    Checklist: The perfect outdoor area in gastronomy

    Whether it's sun, rain or snow - with the right solutions, your terrace will be a year-round sales driver. Discover 10 key success factors that show how clever sun and weather protection, flexible equipment and smart technology ensure comfort and turn your outdoor area into a year-round oasis of well-being.

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  • Quo vadis, Robotertechnik in der Hotellerie?
    15.04.2025 | 

    Quo vadis, Robotertechnik in der Hotellerie?

    Eine Antwort aus der Forschung. KI und Robotik sind aus dem Gastgewerbe nicht mehr wegzudenken. Doch in welchem Verhältnis stehen Nutzen, Kosten und Risiken für einen Hotelbetrieb? Und welche Wirkung haben Roboter eigentlich auf Hotelgäste? Ein Team von Tourismus-Forschenden aus den USA ging diesen und weiteren Fragen auf den Grund.

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  • Quo vadis, robot technology in hospitality?
    15.04.2025 | 

    Quo vadis, robot technology in hospitality?

    A response from research. It's hard to imagine the hospitality sector without AI and robotics any more. But what is the ratio between benefits, costs and risks for a hotel business? And how do hotel guests actually perceive robots? A team of tourism researchers from the USA got to the bottom of these and other questions.

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  • NO & LOW ALCOHOL – Der neue Realismus der Gastronomie
    14.04.2025 | 

    NO & LOW ALCOHOL – Der neue Realismus der Gastronomie

    Zwischen Innovation und Erwartungshaltung. Was vor wenigen Jahren noch als temporärer Trend belächelt wurde, ist heute ein elementarer Bestandteil anspruchsvoller Gastronomiekonzepte: alkoholfreie und alkoholreduzierte Getränke, bekannt unter dem Begriff "No & Low Alcohol" (NoLo), definieren den modernen Genuss neu.

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  • NO & LOW ALCOHOL – the new realism of gastronomy
    14.04.2025 | 

    NO & LOW ALCOHOL – the new realism of gastronomy

    Between innovation and expectation Dismissed a few years ago as just a passing trend, but now a fundamental component of high-quality gastronomy concepts: Alcohol-free and low alcohol beverages, commonly referred to as “No & Low Alcohol” (NoLo), are redefining modern consumption.

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  • Handwerkliches Eis – Eine köstliche Reise durch die Geschichte
    13.04.2025 | 

    Handwerkliches Eis – Eine köstliche Reise durch die Geschichte

    Vom Luxusgut zum Publikumsliebling: Die Geschichte des Speiseeises reicht bis ins alte Persien zurück. Heute erlebt handwerklich hergestelltes Eis ein Comeback – als kreative, regionale Spezialität mit Potenzial für echte Genussmomente in der Gastronomie.

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  • Handmade ice cream – a delicious journey through history
    13.04.2025 | 

    Handmade ice cream – a delicious journey through history

    From luxury treat to crowd favorite: The history of ice cream dates back to ancient Persia. Today, artisan ice cream is making a comeback – as a creative, regional specialty with the potential to deliver true moments of indulgence in gastronomy.

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